Witloof kweken doe je zo:
1. Ga op zoek naar de ideale ruimte (temperatuur 14°C – 18°C).
2. Ga op zoek naar een geschikte kartonnen doos. Witloof kweek je immers in het donker!
3. Intafelen: snijd de wortels en kraag op lengte, en stop ze vervolgens in de aarde.
4. Geef 2 x per week water.
5. Ziezo, na 3 à 4 weken kan je de witloofkropjes oogsten 🙂
We deden ook een proefje:
1.) 12 witloofwortels werden in een bloempot onder een kartonnen doos geplant.
2.) 1 witloofwortel zetten we in een bloempot op de vensterbank.
Dit was het resultaat:
1.) Het witloof onder de kartonnen doos kreeg witte blaadjes die in een kropje groeiden.
2.) Het witloof op de vensterbank kreeg groene blaadjes.
Dit heeft te maken met ‘fotosynthese’, het proces waarbij suiker wordt gemaakt uit water en koolzuurgas, onder invloed van licht.
En daar hield het niet bij op! We maakten witloofsoep van het witloof dat we zelf kweekten, met appelen, uien, prei, een aardappel en 2 bouillonblokjes.
We rekenden met de ingrediënten: hoeveel water, aardappelen, uien en bouillonblokjes zijn er nodig voor respectievelijk 5, 10 of 15 witloofstronkjes.
Het soepje smaakte in ieder geval heerlijk… Smakelijk!